Geo-Vadriasztó SPEC (belterületi)

A Geo-Vadriasztó SPEC egy új biocid vadriasztó készítmény, amelyet a Geo-Vadrisztó 3 éves szabadföldi felhasználási és 4 éves kutatásfejlesztési tapasztalataira alapozva hoztunk létre.
Belterületi vadriasztó készítmény

A vadkárokozások megelőzésével és a hasznos növénykultúrák védelmével kapcsolatosan keresse vadgazda mérnök szaktanácsadónkat:

Kasnyik Gábor

+36 30 218 64 20

kasnyik.gabor@attendsa.hu

A Geo-Vadriasztó engedély okiratát a NÉBIH 2023.03.31-el visszavonta, többek között ezért hoztuk létre a Geo-Vadriasztó SPEC termékünket.

A négy éven keresztül folytatott folyamatos és intenzív kísérleteknek- és az alapanyag összetételek beállításainak köszönhetően egy roppant hatékony vadriasztószer született meg.

Az alapgondolatot az adta, hogy a mezei nyúl és az őz rágáskárát csökkentsük a napraforgóban és a kukoricában, hiszen az alföldön a vadkár szempontjából ez a leginkább kitett két kultúra. Egy hatásos, de könnyen kijuttatható vadriasztó készítmény létrehozása volt a cél így született meg a folyékony, vízoldható koncentrátum mely a kezelt kultúrától hatékonyan távol tartja az apró és nagyvadakat.

A Vadriasztószer (engedély visszavonva)

 

A szer kellemetlen ízével, rágás alatt kifejtett tulajdonságával és a szagával éri el a hatását.

Napraforgó és kukorica állományra 2-4 leveles állapotban kifújva, alapfunkcióként a nyúl és őz rágáskárt radikálisan csökkenti, megszűnteti. Kísérletezéseink során azonban meglepő eredményeket is kaptunk! A kukorica vetése után a földre permetezve távol tartotta a vaddisznót, hatékony védelmet mutatott mezei pocok és egér ellen is, valamint a Geo-Vadriasztóval csávázott vetőmagot nem kaparta a fácán és a varjú sem, a tücsök károkozását is megszűntette! Tesztjeink kiterjedtek a két legjelentősebb populációval rendelkező nagyvadfajunkra is, a gímszarvasra és a dámvadra. Azt tapasztaltuk, hogy rendkívül rosszul tolerálják a Geo-Vadriasztóval kezelt növényeket, legyen itt szó mezőgazdasági, szőlészeti vagy erdészeti kultúrákról. A vaddisznó túráskára elleni védekezésben egy különös módszer járt sikerrel: vetés után a talajra permetezve és ezt betömörítve távol maradt a vaddisznó. Tömörítés, bemunkálás nélkül kisebb eltérés mutatkozott, ezért ezt a munkamenetet mindenképp alkalmazni kell!

Azt tapasztaltuk, hogy nem elegendő a csak rendkívül tolerálhatatlan íz, ezért sok-sok olyan alapanyagot is alkalmazunk, amely a visszatérő vadakat már a szag alapján is távol tartja, ezért lett alkalmazva egy édeskés, mentolos hatást keltő illatanyagot.  Kettős hatásmechanizmusa így az elsődleges ízérzékelésből és az azzal asszociáló szagélményből áll. A szer a vad első próbálkozása során a kellemetlen ízével, rágási tulajdonságával éri el riasztó hatását, ami a továbbiakban már az asszociált szaghatás alapján is távolmaradást eredményez.

Általános Alkalmazása

 

A készítményt a vegetációs időszakban a szántóföldi kultúrák zöld hajtásainak a védelmére preventív jelleggel célszerű kijuttatni állománypermetezéssel. A hektáronkénti dózis 1 liter /ha  80-300 liter vízzel történő hígításban, osztott kezeléssel (2 X 0,5 liter / ha). A széles hígítási tartomány lehetővé teszi a hidas traktorokkal való állománykezelést, valamint a vaddisznók bagózás elleni védelmét is gombaölő kijuttatásával egyidejűleg. E széles hígítás lehetővé teszi számos permetezőgép használatát, így nem szükséges egyéb beruházást végrehajtani! A legideálisabb azonban a 0,5 liter Geo-Vadriasztó 120-150 liter vízzel való keverése.

 

Kijuttatás időpontja amennyiben a kikelő növényt kell védenünk: 2-4 leveles állapottól virágzás megkezdéséig 14 – 21 naponta, ha az időjárási körülmények nem ideálisak akkor szükség lehet egy harmadik kezelésre is.

Amennyiben szükséges a napraforgót szikleveles állapotban kezelni a technológia részben változik: 0,3 liter Geo- Vadriasztó 80 liter vízzel való hígítása javasolt majd a vadak ismételt megjelenésekor, de legkésőbb 2-4 leveles állapotban a második kezelés normál dózissal (0,5 liter Geo- Vadriasztó, 150 liter víz) való kijuttatása. Ha szükséges harmadik kezelés is azt 14-21 nap különbséggel tegyük meg, ha a vadak nem jelennek meg hamarabb a kezelt kultúrában.

 

Nagy táblák esetén megoldást jelent a szegélykezelés is, amit minimum 20 méter szélességben alkalmazunk.

Termékünket tapadásfokozó adjuvánssal is elláttuk. Keverési próbákat hajtottunk végre folyékony lombtrágyákkal (GeoLomb termékcsalád), élősejtes készítménnyel (AlgaSanBa), és növénykondicionálóval (Novosil) és egy esetben sem tapasztaltunk problémát, így bátran állíthatjuk, hogy széles körben keverhető, ezáltal is csökkentve a kijuttatás költségét. Gyomírtó- és gombaölő készítményekkel is keverhető, de kijuttatás előtt mindig végezzünk keverési próbát!

Károsítók és Kultúrák

 

Károsító vadfaj: mezei nyúl, őz

Károsított növénykultúra: napraforgó, kukorica, kalászos

Kezelés: 0,5 liter Geo- Vadriasztó 120-150 liter vízzel való keverése, 2-4 leveles állapottól 14-21 naponként.

Napraforgó szikleveles állapotban való károsításkor: 0,3 liter Geo- Vadriasztó 80 liter vízzel való hígítása javasolt majd a vadak ismételt megjelenésekor, de legkésőbb 2-4 leveles állapotban a második kezelés normál dózissal (0,5 liter Geo- Vadriasztó, 150 liter víz) való kijuttatása, ebben az esetben szükséges lehet harmadik kezelésre az állomány növekedésének függvényében.

Károsító vadfaj: szarvasfélék (gím, dám)

Károsított növénykultúra: napraforgó, kukorica, kalászos, repce

Kezelés: 0,5 liter Geo- Vadriasztó 120-150 liter vízzel való keverése, 2-4 leveles állapottól 14-21 naponként.

Napraforgóban csillagbimbós állapotig: hidas permetezővel kijuttatva 0,5 liter Geo- Vadriasztó 80 liter vízzel hígítva.

Károsított növénykultúra: szőlő

3-4 liter Geo- Vadriasztó 80 liter vízzel hígítva, a friss hajtásokra és a vázágakra való permetezéssel távol tarthatóak a szarvasfélék. Amennyiben szükséges második kezelés, a töménység csökkenthető.

Károsító vadfaj: vaddisznó

Károsított növénykultúra: kukorica

Kezelés: vetése után a földre permetezve 0,5 liter Geo- Vadriasztó 120-150 liter vízzel, pálcás vagy gumihengerrel tömörítve, megszüntethető a túráskár.

Károsító vadfaj: fácán, varjú, örvös galamb

Károsított növénykultúra: kukorica, napraforgó

Kezelés: csávázás.

Hetvenezres magszámhoz 2 dl Geo- Vadriasztó, ehhez annyi vizet használjunk, hogy az összes mag nedves legyen, így hatékonyan távol tartjuk a károkozókat.

 

Károsító vadfaj: liba félék

Károsított növénykultúra: kalászosok

A libafélék elleni védekezésnél csak a tavaszi védekezésben jártunk sikerrel, 0,5 liter Geo- Vadriasztó 120-150 liter vízzel hígítva. A madarak teljesen felhagytak a károsítással. A téli kezelés egyenlőre nem járt sikerrel!

Egyéb Tudnivalók

Geo-Vadriasztó természetesen használható bármely szántóföldi kultúrában. Méhekre nem veszélyes ugyanakkor kerülni kell a virágzásban való kijuttatást mivel összetevői között van olyan, amely gátolja a beporzást.

A NÉBIH engedélyeztetési folyamatában zajló kísérletek alatt kimagasló eredményeket produkált, mind a kontroll területekhez mind pedig a piacon található egyéb kemikáliákhoz képest!

 Az általános kezeléseknél 20 ha táblaméretig a dózis 1 liter / ha 2 X 0,5 literes osztott kezeléssel!

A 20 ha-nál nagyobb területe esetén megoldást jelent a szegélykezelés is, amit minimum 20 méter szélességben kell alkalmazni!

Egyszerű felhasználása és kimagasló hatékonysága miatt a felhasználók/gazdálkodók bizonyára szívesen fogják alkalmazni vetésterületeiken. A Geo-Vadriasztó egy megfelelő és megfizethető alternatíva mind a vadászatra jogosultnak, mind pedig a gazdálkodóknak!

Kiszerelések:

1L-es flakon (csak gazdaboltoknak és gazdaboltokat ellátó forgalmazók részére,

10L-es kanna,

20L-es kanna,

50L-es ballon,

600L-es IBC tartály

Kezeletlen

Kezelt

Szaktanácsadás

 

Kasnyik Gábor

vadgazdálkodási szaktanácsadó (termékfejlesztő)
+36 30 218 64 20
kasnyik.gabor@attendsa.hu