NOVOSIL virágzásban is használható növénykondicionáló

Novosil virágzásban is használható növénykondicionáló

 A növényi immunrendszer és növekedés természetes stimulátora, amely hatékony a gombás fertőzések megelőzésében

NÉBIH engedély: 04.2/1587-2/2012, módosítva a 04.2/1324-4/2018. sz. határozattal

A készítmény a szibériai jegenyefenyő tűleveléből nyert extraktum vizes emulziója. A terméket a Novoszibirszki Akadémiai Város kutatói dolgozták ki. Mivel a Novosil készítmény tiszta természetes alapanyagból készül, alkalmazása természetbarát, ökológiailag előnyös.

            Milyen hatása van a Novosil készítménynek?

A Novosil készítményt egyrészt a vetés előtti vetőmagkezelésre, másrészt a növény aktív növekedési szakaszában történő lombkezelésre alakították ki. Alkalmazási referenciával rendelkezik minden zöldségfélére, gabonafélékre, ipari növényekre, fa-, cserje- vagy bokoralkatú gyümölcsökre, stb.

A készítmény hatása a jegenyefenyő tűleveléből kivont triterpénsav tartalmon alapul, ami a növény immunrendszerének stimulálása útján a következőket eredményezi:

 • 2-4-szeres mértékben csökkenti a növény gombás megbetegedésekre való fogékonyságát;
 • Növekszik a kedvezőtlen külső tényezőkkel (fagy, szárazság) szembeni ellenálló képesség;
 • Felgyorsítja a mag csírázását és megnöveli a csírázóképességet, valamint a kezdeti növekedési aktivitást;
 • 3-6 nappal felgyorsítja a termés érését;
 • 2-4 %-al megnöveli a terméshozamot;
 • Jelentősen csökken a tárolási veszteség.

 

Mire kell figyelmet fordítani?

A Novosil készítménnyel nem lehet a növényt gyógyítani, azaz olyan növénybetegség ellen alkalmazni, amely már kifejlődtek.

Ennek ellenére alkalmazása jelentősen megnöveli a növény ellenálló képességét a fitopatogének széles körével szemben, ami lényegesen csökkenti magának a betegség kialakulásának a valószínűségét. Minthogy a Novosil természetes alapanyagból készül, a környezetben a komponensei ugyanilyen természetes úton lebomlanak, és felhasználódnak a növények és a talaj-mikroflóra metabolikus folyamataiban, így nem halmozódnak fel a termésben, illetve az emberi és állati szervezetben.

 

Technikai információk

Hatóanyag: Szibériai jegenyefenyő tűleveléből nyert terpénsavak természetes elegye.

Hatóanyag-tartalom:  Az eredeti koncentrátumban 100 g növényi kivonat/liter, azaz 10 % m/v

Köztes munkaoldatban 5 g növényi kivonat/liter, azaz 0,5 % m/v

A készítmény formája: vizes emulzió

A készítmény felhasználásra előkészített Köztes munkaoldatként kerül forgalmazásra.

A készítmény keverhetősége: összeférhető a GeoSan Kft. élősejtes algás lombtrágyájával (AlgaSanBa), folyékony fej- és lombtrágyáival (GeoLomb termékcsalád), oldatos starterjeivel (GeoStart termékek) és új generációs folyékony mikroelemes készítményeivel (GeoMicro termékek), valamint a herbicidek, fungicidek és inszekticidek többségével, azokkal tankkeverék formájában használható.

Veszélyességi minősítés: A munkaoldat lenyelése esetén állatra és emberre is kisfokú az egészségügyi kockázat. A növényen vagy a talajon történő – felhasználási utasítás szerinti – alkalmazás esetén a készítmény teljes mértékben veszélytelen.

 

Felhasználási útmutató

Felhasználás előtt felrázandó! (Kötelező!)

A Novosil készítmény vizes emulzió, ami azt jelenti, hogy egy folyadékban másik folyadék fázis kis cseppecskéi fordulnak elő, így a hatóanyag a tárolás alatt hajlamos a kiülepedésre, vagy nagyobb cseppek képzésére az apróbbak egyesülésével. Ez azért jelenthet gondot, mert így a hatóanyag eloszlása nem egyenletes, azaz nem is oszlatható el egyenletesen a kezelendő növényi felületen. Ez az állapot szüntethető meg a tárolóedényben lévő készítmény alapos felrázásával.

 

Alkalmazási dózisok a köztes munkaoldatra vetítve

Felhasználás előtt a Novosil koncentrátumból munkaoldatot kell készíteni. Ennek első lépése üzemi feltételek biztosítását igényli, ezért azt a Geosan Kft. előre elvégzi és az így nyert köztes munkaoldatot bocsátja forgalomba. A felhasználó a köztes munkaoldatot újabb felrázást vagy felkeverést követően önti be a kijuttató eszköz tartályába, és hígítja tovább környezeti hőmérsékletű vízzel alkalmazási koncentrációra (kijuttatási munkaoldat) (l. a köv. fejezetben).

Az engedély szerinti kultúrákra vonatkozó alkalmazási előírás:

 • gabonafélék kondíciójának javítására és ellenálló képességének fokozására
 • vetőmagok kezelésére tonnánként 1 l köztes munkaoldat vízzel 10 l térfogatra hígítva (magkezelési munkaoldat)
 • levélkezelésre bokrosodáskor és kalászhányáskor hektáronként 1 l köztes munkaoldat (búza esetében 0,6 l köztes munkaoldat) vízzel 300 l térfogatra hígítva (kijuttatási munkaoldat)
 • paradicsom kondíciójának javítására és ellenálló képességének fokozására 3 alkalommal (az első, második és harmadik virágzat első virágának nyílásakor), hektáronként 1 l köztes munkaoldat mennyiségben, vízzel 300 l térfogatra hígítva a növényre permetezve
 • szőlő ültetvények kondíciójának javítására és ellenálló képességének fokozására 2 alkalommal, a virágzás kezdetén, majd 12 nappal később, hektáronként 1 l köztes munkaoldat mennyiségben, vízzel 600 l térfogatra hígítva, a levélre permetezve.

 

További információk a Novosil alkalmazásához

Vetőmag vetés előtti kezelése

2-3 nappal a vetést megelőzően vagy közvetlenül előtte a vetőmagot magkezelési munkaoldattal nedvesítjük be, 30 percig (l. a köv. táblázatot is). A kezelt vetőmagot a vetésig árnyékos, jól átszellőző helyen tároljuk.

Novosil alkalmazása növényen

A kijuttatási munkaoldatot finomporlasztásra alkalmas lombtrágyaszóró eszközzel vagy permetező berendezéssel juttatjuk a növényi felületre, a kezelt növényi kultúrától függően. A Haszonállat-génmegőrzési Központ Méhészeti és Méhbiológiai Intézet (Gödöllő) vizsgálata szerint a készítmény méhekre nem veszélyes, így virágzásban is alkalmazható, illetve kifejezetten ajánlott.

Novosillal történő ismételt kezelést általában 2-3 hét elteltével alkalmazzunk.

Novosil alkalmazása szobai és kiskerti méretben

Lakáson belüli alkalmazásra a köztes munkaoldatot felrázást követően legalább 100-szoros térfogatra hígítjuk, pumpás flakonba, kisméretű permetezőbe töltjük és a növényi felületre juttatjuk.

Kiskerti növénytermesztésben bármely vetőmag kezelhető a köztes munkaoldatból vízzel  tízszeres térfogatra felöntve és elkeverve nyert magkezelési munkaoldattal. Ebben a magokat 30 percig áztatjuk, majd az oldatot leöntjük, a maganyagot vízzel leöblítjük és elvetjük. A kezelés elősegíti az energikus növényfejlődést.

2019 aug. 20. – 2019 szept. 28. Nagykáta, Házi kísérlet.

2019 aug. 20. – 2019 szept. 28. Nagykáta, Házi kísérlet.
Tapasztalatok alapján teljes növény stimuláció! Gyökértől a lombozatig egyaránt fokozott, egyenletes növekedés tapasztalható az intenzív növekedési szakaszban.

A fotók 2020. 03. 11. (Jászapáti), Járvás István gazdaságában készültek. Az egy literes dózisú kezelést 2019. őszén kapta a gabona. Jól kivehető az alsó képen, a kezelt területen az erőteljesebb bokrosodás.

A képek 2019 augusztus 2.-án készültek, az Alattyányi tejtermelő Kft. területén. Jól látható különbség fent a kezelt és lent a  kezeletlen növényeken. A kezelt növények egyöntetűen alacsonyabbak, zömökebbek és zöldebbek voltak. A kezelt területen még bőven tartott a szemtelítődés folyamata, amelyet aratás utáni eredmények is visszaigazoltak

A képek 2019. augusztus 26.-án Besenyszögön készültek, Tiszasüly határához leginkább közeli területeken Nyeső Illés gazdaságában. A kezelt kezeletlen állomány megkülönböztetéséhez itt sem kellett sokat vizsgálódni. A különbség 200kg/ha lett a kezelt területek javára.

(2019 október 14. Enying) Enyingi Agrár Zrt. NOVOSIL-es csávázás eredménye. Balra kezeletlen, jobbra kezelt.

2020.maj. 21. 1 L/ha zászlós levélben. (bal kezelt) Kunmadaras, Hírös Agro Kft.

2020. május. 13. Jászberény. 1 L/ha virágzásban kezelt. (jobb kezelt) Jászberényi Kossuth Zrt.

2020. május 13. Besenyszög. Nyeső Illés gazdasága.. 1 L/ha bokrosodás kezdetén és 1 L/ha zászlós levélben. (Árpa korsó fajta.) Jobb a kezelt és aratás után 400 kg/ha a kezelt javára.

2020.május 13. Besenyszögi Mag-Tár Szövetkezet. (1 L/ha bokrosodáskor és 1 L/ha zászlóslevélben.) Jobboldali a kezelt növény.

2020.április 28. Jászboldogháza. Jobb kezeletlen bal kezelt. 1 L/ha kényszerkalászolás korai szakaszában.
A kezelt területen a stressz tünetek nagymértékben enyhültek.

A bal oldali képen április 24-én NOVOSIL-lel kezelt (1 L /ha) árpa. A kezelés hatására nem indult kényszerérésbe a tábla, mint a jobb oldali kezeletlen területen.

Jászjákóhalmán bokrosodáskor lett a NOVOSIL-ből 1 L/ha kijuttatva. A felső kép a kezelt, az alsó a kezeletlen.

NOVOSIL-lel kezelt árpa jobb oldalon.

NOVOSIL-lel csávázott kukorica.

NOVOSIL-lel csávázott kukorica bal oldalon. Jobb oldalon más csávázószerrel kezelt.

NOVOSIL-lel csávázott kukorica bal oldalon. Jobb oldalon más csávázószerrel kezelt.

NOVOSIL-lel kezelt búza a jobb oldalon.

Zea Mays Bt.,
Műholdas NDVI felvétel, a jobb oldali tábla kapott NOVOSIL-es kezelés, 1 L/ha dózisban.

Enyingi Agrár Zrt
A középső csík vetőmag lett NOVOSIL-lel csávázva.

NOVOSIL-es kezelés 2 x 1 L/ha, a bal oldalon.

Virágzásban használtuk a NOVOSIL-t 1 L/ha dózisban. Itt látható, hogy a zászlóslevél még zöld.

Virágzásban használtuk a NOVOSIL-t 1 L/ha dózisban. Itt látható, hogy a zászlóslevél még zöld.

Ugyanaz az állomány, mint a fenti, itt nem használtak NOVOSIL-t.

Csillagbimbós állapotban kezeltük a napraforgó állományt Ibrány-ban.

Csillagbimbós állapotban kezeltük a bal oldali napraforgó állományt Ibrány-ban. A különbség önmagáért beszél.

Csillagbimbós állapotban kezeltük a bal oldali napraforgó állományt Ibrány-ban. A különbség önmagáért beszél.

A Derecskei Petőfi Mg. Kft.-nél lett a bal oldali növény NOVOSIL-lel kezelve 1 L/ha dózisban.

Tótszentgyörgyön, szójáról készült felvételek. A jobb oldali állományt kezelték NOVOSIL-lel.

image058

Az eddigi tapasztalataink szerint, az általunk értékesítésre és már felhasználásra került több mint 50.000 ha-on alkalmazott NOVOSIL-ről, hogy mindenhol kiválóan megállta a helyét. Az előző évről kukorica, napraforgó, repce, szója, gabona és gyümölcsösök eredményei mind azt igazolják, hogy jelentős terméstöbbletet lehet elérni az anyag használatával, amellett, hogy egészségesebb kultúránk is lesz!

Jól keverhető, tankmix-ben egyszerűen kijuttatható.

Javasolt dózis 1 liter/ha. Fenológiai fázistól függően, többször ismételhető.

A megvásárolt termékek göngyölegeit előzetes egyeztetés után visszaszállítjuk!