AGRO-ÖKOLÓGIAI PROGRAM

Az európai és azon belül a hazai növénytermesztést úgy kell kialakítani, hogy az megfeleljen a megváltozott környezeti és a napjainkig kialakult műtrágya és növényvédő szer felhasználás mellett a talajállapot romlását csökkentő, megállító technológiáknak.

Az Agrárminisztérium, ezt a gyakorlatban, a KAP Stratégiai Terv keretében 2023.01.01-től induló -és évente megújuló- Agro-Ökológiai Program (AÖP) támogatási formában fogja működtetni.

A választható gyakorlatok célja az, hogy a különböző művelési ágakban (szántó, ültetvény, gyep) alkalmazott termékcsoportok, vagy technológia használata során javítsuk a talajok állapotát, jellemzőit (biológiai, fizikai, kémiai) vízháztartását, párhuzamosan ezzel csökkentsük a műtrágya és növényvédő szer használatot.

A szántóterületek legalább 50%-án mikrobiológiai készítmények alkalmazása vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva és a talajba dolgozva, illetve szármaradványokra kijuttatva majd azokat a talajba keverve. 2 pont

A gyakorlat elősegíti a talajok szervesanyag- készletének helyreállítását, valamint a talajpotenciál és a talaj-biodiverzitás javítását, ezáltal hozzájárul a tápanyagveszteség csökkentéséhez és a talajok vízvisszatartó képességének javításához. Az egészségesebb talaj pedig hozzájárul a műtrágya- és a növényvédőszer- használatcsökketéséhez.

Mikrobiológiai készítmények

GeoAgi -CNPK

soksejtes termésnövelő, talajoltó, mikrobiológiai készítmény

Dózis: 5l/ha

CarboSan

kombinált hatású (talajoltó és szárbontó), soksejtes mikrobiológiai készítmény

Dózis: 10l/ha

GeoCell és GeoLignoCell

cellulózbontó mikrobiológiai készítmény és sűrítmény

 Dózis: GeoCell 10l/ha,  Dózis: GeoLignoCell 2l/ha

AÖP pontok: 2

AÖP pontok: 2

AÖP pontok: 2

A szántóterületek legalább 50 %-án talajkondicionáló, növénykondicionáló vagy N-megkötő készítmények alkalmazása. 1 pont

A növénykondicionáló termékek használatával fokozzuk növényeink immunitását, gyorsítjuk és növeljük az immunreakciókat és pozitívan stimuláljuk a növekedést. Javítjuk a növények bio- és abiotikus stressztűrő képességeit esetenként a növényekben nagyobb kötött víztartalmat eredményezünk.

A folyékony és szilárd szerves talajkondicionálók használatával egyrészt nagy mennyiségű szerves anyagot pótlunk vissza, amellyel javítjuk a talaj szerkezetét ezáltal adottságait is. Másrészt növeljük a talajban lévő mikroorganizmusok számát és a biodiverzitást. Ezzel hozzájárulunk a kevesebb műtrágya- és növényvédőszer használatcsökkentéséhez.

Növénykondicionáló készítmények

NOVOSIL

A növényi immunrendszer és növekedés stimulátora, amely hatékony a gombás fertőzések megelőzésében is.

Dózis: 1l/ha

GeoStimulus

Új generációs növénykondicionáló (biostimulátor), amely fokozza a stressztolarenciát (pl.: hő, szárazság, jég) és támogatja a növényt a biotikus faktorok leküzdésében is.

Dózis: 3l/ha

AlgaSanba

Élőalgás (2 törzs) növénykondicionáló, mikrobiológiai készítmény

 Dózis: 10l/ha

AÖP pont: 1

AÖP pont: 1

AÖP pont: 1

PlanTonic

Növényi alapanyagokból készült növénykondicionáló készítmény amely a növények természetes védekező képességét aktiválja.

Dózis: 4l/ha

Rokohumin

Magas humin és aminosav tartalmú növénykondicionáló készítmény

Dózis: 2,5l/ha

Bistep

Komplex, huminsavas, nanotechnológiával készült növénykondicionáló

 Dózis: Xl/ha

AÖP pont: 1

AÖP pont: 1

AÖP pont: 1

Talajkondicionáló készítmények

SoilTonic E

növényi alapanyagokból készült folyékony növénykondicionáló készítmény, amely aktiválja a növények természetes védekező képességét és távol tartja a gyökér környezetétől a gyökérkártevőket.

Dózis: 2-4l/ha

SoilTonic G

növényi alapanyagokból készült zeolitra felvitt növénykondicionáló készítmény, amely aktiválja a növények természetes védekező képességét és távol tartja a gyökér környezetétől a gyökérkártevőket.

Dózis: 15kg/ha

Rokolan

Magas humin és aminosav tartalommal rendelkező folyékony talajkondicionáló készítmény

 Dózis: 20-30l/ha

AÖP pont: 1

AÖP pont: 1

AÖP pont: 1

BioFer Natúr 4-3-3 Ca6

100%-os fermentált baromfitrágya magas kálciumtartalommal és mikroelemekkel. Nagy mértékben javítja a talaj szerkezetét és növeli a talaj mikrobiológiai tevékenységét.

Dózis: 400-800kg/ha

BioFer Káliszulf 3-2,5-11-Ca7

100%-os fermentált baromfitrágya magas kálium-, és kálciumtartalommal és mikroelemekkel. Nagy mértékben javítja a talaj szerkezetét és növeli a talaj mikrobiológiai tevékenységét.

Dózis: 15kg/ha

WaterRetainer

A termék hidroszkópikus tulajdonsága miatt tárolja a talajban lévő nedvességet, megköti a légköri párát. Ezeket a talajfelszínen vízcseppekké alakítja át, amely felvehető a növény gyökérzete számára.

 Dózis: 10l/ha

AÖP pont: 1

AÖP pont: 1

AÖP pont: 1