Plan Tonic növénykondícionáló

Természetes forrásból nyert növénykondicionáló készítmény, mely méltán érdemli meg a növények Tonicja nevet.

A növények természetes védekezését aktiválja rendkívül magas fokon. A növények számára kármegelőző technológia megalapozására alkalmas. Kór és kártevők ellen való védekezésben egyedül álló módon tudunk védekezni magas hatásfokkal! Használatával bizonyítottan jelentős növényvédőszer-mennyiség takarítható meg! Sokféle növényvédőszer helyett alkalmazható jól működő alternatív megoldásként! Termésnövelő képessége sokrétű mikrobiológia folyamatok összességén alapul, amelyet országosan több kultúrán végrehajtott nagyüzemi kísérletek is bizonyítanak. Hiánytünetek kezelésére stressz helyzetek enyhítésére kiválóan alkalmas! Szárszilárdító és a regulátor hatása is kiváló. A termék standardizalt gyartó folyamatokkal készül, hosszantartó kutatások eredményeként.

A PlanTonic, mint növényerősítő, növénykondicionáló termék, megerősíti, fokozza és kiterjeszti a növény védekezőképességét. A PlanTonic a növények számára egy kármegelőző technológia megalapozására alkalmas, újszerű termék. A PlanTonic termék használata vegyszer/metabolit mentes élelmiszer előállítását teszi lehetővé, mivel csak növényi anyagokat tartalmaz (csalán vizes extraktuma+fűzfavessző olajos extraktuma+stabilizátor+emulgeátor).

A termék standardizált, amihez minősített analitikai vizsgálati módszer is társul. Gyártása a G.M.P. (Good Manufacture Practice) standard ajánlásának figyelembevételével történik.

Felhasználható:

Szántóföldi kultúrákban 4l/ha dózisban 270-300 liter vízmennyiséggel, ellenállóképesség fokozásra, kondicionálásra, termésnövelésre, minőségjavításra, télállóság fokozásra, stresszoldásra.

Kertészeti kultúrákban 4-5 l/ha dózisban 270-400 liter vízmennyiséggel ellenállóképesség fokozásra, kondicionálásra, termésnövelésre, minőségjavításra, télállóság fokozásra, stresszoldásra, tárolhatóság javítására, piacosság javítására.

Gyömölcsösökben és szőlőben lemosó permetezésre 1,5% os (5-8l/ha) koncentrációban, nagy lémennyiséggel, állománykezelésre 1%-os koncentrációban (4-5l/ha) alkalmazható.

A PlanTonic a Biokontroll Hungária listáján szereplő termék, biogazdálkodásban engedélyezett

Kalászosok

Őszi és tavaszi búza, őszi és tavaszi árpa, triticale, rozs, tönkölybúza, durumbúza

PlanTonic alkalmazásának előnyei:

Az átmeneti foszfor, magnézium és nitrogénhiány tünetei enyhíthetők. Javul a bokrosodási hajlam, az állomány egészségesen, megerősödve megy a télbe

-A szélsőséges időjárásból adódó károk (víznyomás, korai fagyok, vízhiány) jelentősen csökkenthetők

-Kora tavaszi kezeléssel a kalászos állományok növekedésének stimulálása, tápanyagfelvétel javítása, az általános egészségi állapot fenntartása

-Az elmúlt két év tapasztalatai alapján a viharkárok nyomán kialakuló megdőlések mértéke számottevően csökken, ezt a PlanTonic gyökérerősségre és szárszilárdságra vonatkozó kedvező hatása okozza

-Szárbaindulástól kalászhányásig történő kijuttatással az állományok erősítése, tápanyagfelvételének fokozása, immunerősítése, kalászonkénti szemszám, ezermagtömeg növelése, a beltartalmi értékek javítása

-Technológiai szintű alkalmazás esetén a növényvédelmi költségek csökkenthetők, az egészségi állapot fenntartható, a termés mennyisége akár 10-15%-al is növelhető

-A PlanTonic kijuttatása kalászosokban egész késő őszig történhet, amíg a nappali hőmérséklet 4-6 Celsius fok alá nem süllyed, a nappal kijuttatott szer hatását az éjszakai fagy már nem befolyásolja

A PlanTonic helyes felhasználása:

-Javasolt már ősszel a kalászsosok 6-8 leveles korában az első kezelést elvégezni 3,5-4 liter/ha dózisban önmagában, vagy az őszi gyomirtással egymenetben. A PlanTonic a legtöbb gyomirtó szerrel és lombtrágyával keverhető, de használat előtt keverési próba ajánlott.

-A tavaszi első kezelés időpontja a vegetáció beindulása után vagy a bokrosodás kezdete, a második tavaszi kezelés kalászhányás előtt történjen. Ezzel a két kezeléssel maximalizáljuk a termés mennyiségére és minőségére gyakorolt hatást.

Őszi káposztarepce

PlanTonic alkalmazásának előnyei:

-Őszi kezeléssel a gyakran előforduló N hiány tünetei és az ebből eredő károk enyhíthetők.

-Az állomány télbe egészségesen és erős gyökérzettel megy.

-Az őszi lombnövekedést nem stimulálja, csak a gyökeret erősíti, tehát a regulátorhatás érvényesül.

-Tavasszal erőteljes növekedést indukál, homogén, egységes állományt ad, a növény immunrendszerét aktivizálja.

-PlanTonic alkalmazásával szemtermés mennyisége növekszik (10-18%-al), beltartalmi értékei javulnak.

-Szárerősítő hatása lévén a dőléskárok jelentősen csökkenthetők.

A PlanTonic helyes felhasználása:

-Javasolt az őszi kezelést időben, a repce 4-6 leveles állapotában elvégezni, gyomirtással vagy regulátorozással egymenetben 4l/ha-os dózisban.

-A második kezelést kora tavasszal, a vegetáció megindulásakor célszerű elvégezni, míg a harmadik kezelést közvetlenül a virágzás előtt 5-10 nappal. A virágzásba nem csúszhat bele a PlanTonic-os kezelés. Javasolt dózis 4l/ha 250-300l vízzel kijuttatva.

-A legtöbb növényvédőszerrel és lombtrágyával keverhető, de felhasználás előtt keverési próba ajánlott.

Napraforgó

PlanTonic alkalmazásának előnyei:

-A napraforgó állóképessége, egészségi állapota javul.

-PlanTonic nagymértékben erősíti a gyökérzetet és a szárat, aminek következtében a dőlésnek (ezt több nagyüzemi tapasztalat is alátámasztja) a növény jobban ellenáll.

-Az időjárási szélsőségek (víznyomás, viharkár, hőstressz) által okozott károk jelentősen mérsékelhetők.

-Javul a tápanyagfelvétel, ezáltal a termés beltartalmi értékei is.

-Technológiai szintű használat esetén akár 8-15%-os terméstöbblet is elérhető.

A PlanTonic helyes felhasználása:

-Az első kezelést csillagbimbós állapotban célszerű elvégezni 4-5l/ha dózisban 250-300l/ha vízmennyiséggel.

-A második kezelést /ha szükséges/ virágzás előtt végezzük el 4-5l/ha dózisban 250-300l vízzel kijuttatva.

Ha a körülmények megkívánják, virágzás után egy kezelés még elvégezhető 5l/ha dózisban 270-300 liter vízzel kijuttatva.

Cukorrépa

PlanTonic alkalmazásának előnyei:

-Kelés után gyors kezdeti növekedést indukál.

-Az egész tenyészidőszakban segít fenntartani az általános egészségi állapotot.

-A kísérletekben statisztikailag is igazolódott a 0,8-1,1 % digessziós értékbeli pozitív eltérés mutatkozott.

-Szántóföldi felvételezés során megállapítást nyert, hogy a PlanTonic-kal kezelt táblarészeken nagyságrendekkel javul a gyökértömeg, a gyökér egészségi állapota és az egyöntetűsége.

A PlanTonic helyes felhasználása:

-A megfelelő hatás eléréséhez cukorrépában a tenyészidőszak során 3-4 kezelés indokolt. Ezek idejét az időjárási és kórtani viszonyok határozzák meg. Átlagos körülmények között az alsó ábrán jelzett fenológiai állapotokban ajánlott a kezelés.

-A PlanTonic a legtöbb növényvédőszerrel és lombtrágyával keverhető, azonban felhasználás előtt keverési próba javasolt.

-Magas N tartalmú lombtrágyával, vagy egyéb olajos készítménnyel keverve erős UV sugárzás esetén perzselési tünetek jelentkezhetnek.

-A javasolt PlanTonic dózis 4-5l/ha 270-300 liter vízzel kijuttatva.

Burgonya

PlanTonic alkalmazásának előnyei:

-Kelés utáni gyors kezdeti növekedést indukál.

-Elősegíti a gyors gumókötést, kísérletekben a gumószám emelkedett.

-Kiegyenlítettebb gumóméret, a másodkötések kinevelése biztosabb.

-A lomb és a gumó megfelelő egészségi állapotához nagymértékben hozzájárul.

-Csökkenti a betakarítási és tárolási veszteségeket.

-Bio- illetve bébiétel alapanyag előállításban piacvezető.

 

A PlanTonic helyes felhasználása:

-Az első kezelést célszerű a lombzáródás előtt röviddel, vagy közvetlen lombzáródáskor elvégezni.

-A második, harmadik kezelés még virágzás előtt történjen meg, az idejét az aktuális időjárási viszonyok és kórtani helyzet határozza meg.

-Általános körülmények között az alsó ábrán jelzett fenológiákban javasolt a kezelés.

-Ha szükséges, a virágzás után még egy alkalommal végezhető kezelés, ami már a gumóvédelmet szolgálja, ehhez bemosó csapadék is szükséges, ami a talajra lejutó szert lemossa a gumóig.

-A PlanTonic a legtöbb növényvédőszerrel és lombtrágyával keverhető, azonban felhasználás előtt keverési próba javasolt.

Csonthéjas ültetvények

Meggy, szilva, kajszibarack

PlanTonic alkalmazásának előnyei:

-Jelentősen javítja a gyümölcsfák kondícióját és a tápanyagforgalmat.

-Csökkenti a fapusztulás mértékét.

-A virágzáskori tavaszi fagykárok megelőzésében kimagasló hatású termék (a várható fagy előtt 2-3 nappal kell kezelni 6-7l/ha dózisban, lemosásszerűen nagy lémennyiséggel).

-Javítja a terméskötődést, csökkenti a környezeti stresszkárok mértékét.

-Alkalmazásával csökkenthetők a növényvédelmi költségek.

-A termés mennyiségét növeli, beltartalmi értékét javítja, a húskeménységet jelentősen növeli, mely könnyebb betakaríthatóságot, jobb tárolást eredményez.

-Alkalmazásával csökkenthetők a tárolási veszteségek.

 

A PlanTonic helyes felhasználása:

-Őszi lemosás során két kezelés javasolt, egy amíg a lomb a fákon van, majd a következő lombhullás után, ennek dózisa 1,2-1,5%-os oldat nagy lémennyiség mellett.

-Tavaszi lemosó permetezéssel 1,2-1,5% -os oldattal nagy lémennyiséggel.

-Tavasszal virágzás előtt és közvetlen utána 1%-os koncentrációban.

-Gyümölcsérés előtt szintén 1,2%-os koncentrációban.

Almatermésűek

PlanTonic alkalmazásának előnyei:

-Jelentősen javítja a gyümölcsfák kondícióját és a tápanyagforgalmat.

-Csökkenti a fapusztulás mértékét, ehhez technológiai szintű PlanTonic alkalmazás és legalább 2-3 év rendszeres kezelés szükséges.

-A virágzáskori tavaszi fagykárok megelőzésében kimagasló hatású termék (a várható fagy előtt 2-3 nappal kell kezelni 6-7l/ha dózisban, lemosásszerűen nagy lémennyiséggel), az időzítés rendkívül fontos!

-Javítja a terméskötődést, csökkenti a környezeti stresszkárok mértékét /Aszály, hőstressz, biotikus stresszek/.

-Alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a növényvédelmi költségek.

-A termés mennyiségét növeli, beltartalmi értékét javítja,  a húskeménységet 15-20%-al is képes növelni technológiai szintű alkalmazás esetén, a szárazanyag tartalom növekedése  maga után vonja a sav és cukortartalom emelkedését.

A PlanTonic technológiai alkalmazása,  esetén , valamint megfelelő  tápanyagutánpótlás mellett   az ültetvények ellenállóképessége a károsítókkal szemben jelentősen javul. Körtében és almában a 2018-as évben több száz ha ültetvény menekült így meg a kivágástól. A PlanTonic által indukált  immunválasz, a kórokozó  lokalizáló képessége miatt fás részeken, ill a gyümölcsökön nem volt tapasztalhatók sem az szekrétumcseppek, sem a jellegzetes szag. ( lsd – Dr. Gáborjányi R,Dr. Király Zoltán – Molekuláris növénykórtan  )

-Alkalmazásával csökkenthetők a tárolási és betakarítási veszteségek.

 

A PlanTonic helyes felhasználása:

-Őszi lemosás során két kezelés javasolt, egy amíg a lomb a fákon van, majd a következő lombhullás után, ennek dózisa 1,2-1,5%-os oldat nagy lémennyiség mellett.

-Tavaszi lemosó permetezéssel 1,2-1,5% -os oldattal nagy lémennyiséggel.

-Tavasszal virágzás előtt és közvetlen utána 1%-os koncentrációban.

-Gyümölcsérés előtt szintén 1,2%-os koncentrációban.

-A legtöbb növényvédőszerrel és lombtrágyával keverhető, kerüljük azonban a kaptán hatóanyagú szerekkel és  a nagy nitrogén tartalmú lombtrágyákkal való keverést, keserűsóval tankkeverékben kijuttatható.

Szőlő

PlanTonic alkalmazásának előnyei:

-Jelentősen javítja az ültetvény kondícióját és a tápanyagforgalmat.

-Csökkenti a tőpusztulás mértékét, jó egészségi állapotot biztosít.

-A tavaszi fagykárok megelőzésében kimagasló hatású termék (a várható fagy előtt 2-3 nappal kell kezelni 6-7l/ha dózisban, lemosásszerűen nagy lémennyiséggel).

-Javítja a terméskötődést, csökkenti a környezeti stresszkárok mértékét.

-Alkalmazásával csökkenthetők a növényvédelmi költségek.

-A termés mennyiségét növeli, beltartalmi értékét (cukortartalom) javítja.

-Epidermisszel rendelkező, szilárdabb szöveti szerkezetű a kezelt növény.

– A szövetek szilárdításával  zöldmunka takarékos,  és magasabb ellenállóképességű növényállományt kapunk.

-Jégverés után azonnal 1,2-1,5%-os koncentrációban alkalmazva szövetgyógyító, továbbá fertőzési utakat lezáró tulajdonsággal rendelkezik olajtartalma lévén.

-Igazoltan gyorsítja az erjedést 1-1,5 héttel, mivel káros az – erjedési folyamatokat gátló – metabolitokat nem tartalmaz.

 

A PlanTonic helyes felhasználása:

-Őszi lemosás során 1,2-1,5%-os oldattal nagy lémennyiség mellett.

-Tavaszi lemosó permetezéssel 1,2-1,5% -os oldattal nagy lémennyiséggel.

-Tavasszal virágzás előtt és közvetlen utána 1%-os koncentrációban.

-Virágzás után szükség szerint 2-3 alkalommal 1%-os koncentrációban előtt szintén 1,2%-os koncentrációban.

A megvásárolt termékek göngyölegeit előzetes egyeztetés után visszaszállítjuk!