Soil Tonic talajkondícionáló

Ma már köztudott és tudományosan alátámasztott tény, hogy a növényvédőszerek nagy része a hasznos élőlényekre is káros hatással van, a talajfertőtlenítő szerek a hasznos talajlakó rovarokat is ritkítják, elősegítve ezzel a biológiai egyensúly felbomlását.

Ennek következménye a növényvédelmi költségek további növekedése, a károsítók rezisztenciájának kialakulása a hatóanyagokkal szemben.

Továbbá egyes növényvédőszer hatóanyagok egészségre káros hatása is igazolt.

Az egészséges élelmiszer iránti növekvő igény, a talaj és környezetvédelem szerepének növekedése kötelez minket az innovatív és természetes anyagokon alapuló technológiák alkalmazására.

Környezetünk egyensúlyának, talajaink további kíméletes tápanyag kiaknázásának, illetve annak egyensúlyának fenntartása érdekében technológiai gondolkodásmód váltásra volt, és van szükség.

Ezen szakmai megfontoláshoz közelít a szélesedő, a mikrogranulátumokkal, folyékony készítményekkel végzett talajkondicionálás technikai adaptációja is. Ennek a technológiának  létjogosultságát  mind több kutatás támasztja alá.

Magyar kutatók, fejlesztő-, vegyészmérnökök több éves fejlesztőmunkája eredményeként született meg a Soil Tonic talajkondícionáló termék, amelynek hatóanyagát a piaci, ivóvíz, és egyéb környezetvédelmi igényekhez igazítva zeolit szemcsékre vittük fel.

Felkészülve az elterjedt alkalmazástól eltérő igényekre is, készítettük el a folyékony emulzió formulációját is. A hatóanyag természetes eredetű, növényi kivonat. Ennek köszönhetően a talajkondicionáláshoz szükséges anyagokat természetes vegyületek formájában, természetes arányokban, és  kémiai kötésben tartalmazza. Az emberi, állati, továbbá a hasznos talajlakó szervezetre, talaj, és ivóvízkészletekre  káros anyagokat nem tartalmaz.

Soil Tonic E

Talajkondicionáló készítmény, hatóanyaga természetes eredetű növényi kivonat.

A talajkondicionáló hatást a készítményben található terpéneknek köszönhetjük. Ez a régóta ismert vegyület csoport jelentősen befolyásolja a stressztűrést. Hatásukra a növény növekedése dinamikusabb, tápanyag felvétele hatékonyabb, a termésmennyisége pedig az előbbiek által több lesz. Kiváló talaj fertőtlenítő hatása is van! Távol tartja a gyökér környezetéből a kártevőket. Remek alternatívát Képvisel talajfertőtlenítő szerek csökkentésére illetve kiváltására úgy, hogy a talaj hasznos élőlényeit nem károsítjuk! Napraforgóban országszerte 3-400 kg/ha terméstöbletet hozott a kontrolhoz képest, kukoricában 7-1000kg/ha a pozitív különbség. A termés minőségére is jó hatással van, kiváltképp a beltartalomra, íz és zamatanyagokra. Felhasználási javaslat mag mellé injektálva vagy palánta mellé juttatva 2-4l/ha dózisban.

 

Soil Tonic G

Gyakorlatilag ugyan az mint Soil Tonic E csak a hatóanyag zeolitgranulátumba van elnyeletve. A zeolit a növény és a talaj számára kiváló anyag. Az őrölt zeolitok ioncserélő hatásuk révén alkalmasak arra, hogy biztosítsák a növény számára a szükséges eszenciális elemeket, amellyel hiánybetegsékeket is elkerülhetünk, miközben a termés beltartalmi értékei javulnak.

A Soil Tonic alkalmazásakor természetes eredetű Kálium, Szilicium, Magnézium, Kálcium, Mangán, Cink is kerül a talajba, közvetlen a mag mellé. Ajánlott technológia: 15kg/ha közvetlen a mag mellé. Szemcseméret lehetővé teszi a vetéssel egy menetben granulátum szóróval (műtrágya) ellátott géppel.

Extrém mennyiségű csapadék lehullása esetén a termékek hatóanyagai lemosódhatnak a talajból!

Talajkondicionáló hatás:

A talajkondicionáló hatást a készítményben található növényi terpéneknek tulajdonítjuk.

Ez régóta ismert vegyületcsoport, mely jelentősen befolyásolja a stressztűrésért felelős faktorokat, megelőzve ezzel a még nagyobb gazdasági károkat.

Hatásukra a növény növekedése dinamikusabb, tápanyagfelvétele hatékonyabb, a termése pedig több lesz.

Fokozódik a fotoszintézis, a proteinszintézis, a tápanyagok szállítódása a sejtekbe.

A vizsgált (10-20 ha) területek termelékenysége , a  kontrollhoz viszonyítva- jelentős eltérést mutattak.

A 2016-os, 2017-es és 2018-as évben több helyen 300-400 kg/ha terméstöbbletet értünk el napraforgóban, ugyanez a szám kukoricában a 700-1000 kg-ot is elérte.

A Zeolit, mint a Soil Tonic G vivőanyaga

Másodlagosnak kezelt, de fontos -tényező, a termék vivőanyaga.

Ha ez nem harmonizál a hatóanyaggal, akkor jelentős hatáscsökkenést tapasztalhatunk.

Az őrölt zeolitok talajjavító tulajdonságai régóta ismertek.

Ioncserélő hatásuk révén alkalmasak arra, hogy a talajban biztosítsák a növény számára a szükséges esszenciális elemeket, mellyel hiánybetegségeket is megszüntethetünk, miközben a termés beltartalmi értékei is javulnak.

Porózus szerkezetüknek köszönhetően javítják a kötöttebb talajok levegő és víz átjárhatóságát is.

Melegben képesek vizet leadni, miközben éjszaka vizet vesznek fel, tehát a vízháztartásban is nagy szerepük van.

A Soil Tonic alkalmazásakor természetes eredetű kálium, szilicíum, magnézium, kalcium, mangán, cink is kerül a talajba, közvetlenül a mag mellé.

 

Soil Tonic E emulzió

Folyékony formulációjú Soil Tonic olyan kultúrákban javasolt, ahol a technológia a folyékony talajkondicionálókra adaptálódott.

Kertészetekben palántanevelés során, ültetvények telepítésekor, zöldségkultúrákban eredményesen alkalmazható.

Ha a szántóföldi vetőgép fel van szerelve megfelelő berendezéssel, a vetéssel egymenetben a mag mellé juttatható ki a Soil Tonic E.

 

Ajánlott technológia

A Soil Tonic G és Soil Tonic E készítmények bármely szántóföldi és kertészeti kultúrában, továbbá ültetvényekben felhasználhatók.

A Soil Tonic G dózisa 15kg/ha vetéssel, ültetéssel, telepítéssel egymenetben mag, palánta mellé kijuttatva.

A Soil Tonic E javasolt dózisa 2-4l/ha szintén a mag, palánta mellé kijuttatva.

-Csepegtető öntözéssel 4-10l/ha

Kijuttatás módja, vízzel történő higítással.

Javasolt vízmennyiség

  • Gumóra történő ráporlasztás esetében 40-50 liter víz/ha
  • Palánták , új telepítésű fák, cserjék belocsolására 100 liter víz + 1liter Soil Tonic  javasolt
  • Csepegtető öntözéssel kijuttatva 4-10l/ha dózisban. Fontos hogy közepes vízadaggal juttassuk ki a SoilTonic E-t, a kis vízadag elégtelen hatást, a túl nagy nagyfokú kimosódást okoz, a szer a gyökérzóna alá kerülhet

A megvásárolt termékek göngyölegeit előzetes egyeztetés után visszaszállítjuk!