GEOLOMB KALÁSZOS NP15-5+Cu

Kalászos növénykultúrákban történő alkalmazásra (Foszfor makro- és réz mikroelem kiegészítéssel)

A foszfor hiányra a búzafélék erősen reagálnak, mivel azok kritikus fejlődési szakaszában (kora tavasz) még hűvös van, így a P- felvétel csökkent mértékű, amit a hátralévő időben a növény már pótolni nem tud. Ezért van jelentősége, a fejtrágyában kijuttatott foszfor mennyiségének és felvehetőségének. Javasolt foszfor tartalmú fejtrágya alkalmazása, ha az őszi búza állomány a tél végére gyengén fejlett (kései vetés, vetéskori szárazság és kevésbé csapadékos tél következtében) A gyökérképződés beindulása a hideg hőmérsékleti viszonyok miatt gátolt volt. A megfelelő foszforellátása későbbi fejlődési szakaszban is fontos, mert elősegíti a búza szöveti és gyökér fejlődését, segíti a bokrosodást, a megtermékenyülést, a szemképződést, az érés során a keményítő beépülést szabályozza, ezáltal a gabona minőségét jelentősen befolyásolja.

A termék réz kiegészítésével kapcsolatos információkat l. még a termékcsalád N25+Cu tagjánál. A foszfor nagy hatékonyságú polifoszfát forma, ami gyorsan felvehető orto-foszfát és polimer-foszfát vegyületekből áll, amelyek folyamatosan bomlanak le, így hosszabb ideig állnak a növény rendelkezésére. A polimer-foszfát előnyös tulajdonsága, hogy kiváló mikroelem vivő anyag, segíti azok felvételét.

Tápanyag összetétel m /m % g/liter
Összes Nitrogén (N) 15 180
Karbamid Nitrogén (N-NH2) 6,0 72
Lassú hatású Nitrogén (UF) 7,4 89
Ammónium Nitrogén (N-NH4) 1,6 19
Foszfor (P2O5) 5 60
Réz (Cu) 0,1 1,2

FELHASZNÁLÁS

  • Fejtrágyaként, önmagában 15 – 20 liter/ha dózisban, míg szilárd fejtrágya vagy UAN oldat kiegészítéseként 10 liter/ha dózisban javasolt az alkalmazása.
  • Lombtrágyaként alkalmazva dózisa 4 -8 liter/ha.

  • Permetlé mennyiség: mindkét esetben 200 – 400 liter/ha.

KEZELÉS IDŐPONTJA

  • tél vége-kora tavasz, bokrosodás indulásakor gyomirtással egy menetben – Fejtrágyázás
  • bokrosodás végén, szárbaszökés idején, növényvédelmi kezeléssel vagy élőalgás levéltrágyával (AlgaSanBa) egy menetben – lombtrágyázás 1.
  • virágzás, kalászhányás előtt, gombaölő szeres kezeléssel vagy élőalgás lombtrágyával (AlgaSanBa) együtt – Lombtrágyázás 2.