GeoSzója Élősejtes rhizóbiumos talajoltó mikrobiológiai készítmény

A készítmény szója talajoltására alkalmazható.

Mivel a szója nem őshonos növény hazánkban, ezért a szimbionta gümőbaktériuma, a  Bradyrhizobium japonicum  talajainkból eredendően hiányzik. Azonban olyan területen is szükség van a gümőbaktérium újra-oltására, ahol korábban már termesztettek szóját, mert az őshonos baktériumflórával szemben hátrányban van, ezáltal nagyon alacsony számban van jelen. Ennek következtében, ha szóját kívánunk termeszteni, elengedhetetlen a rhizóbiumos oltást minden alkalommal elvégezni.

A levegő szabad nitrogénjét megkötő (nitrogénkötés) Rhizobium baktériumok sejtfaloldó enzimjeikkel a gyökérzet egyes sejtjeit feloldják, behatolnak a gyökérbe, s ott a kéregsejtek burjánzása következtében daganatok, gyökérgümők keletkeznek. Az így kialakult szimbiózisban a nitrogénkötő baktérium a gazdanövényt nitrogéntartalmú vegyülettel látja el, ugyanakkor, cserébe a gazdanövénytől szerves anyagot von el. A Rhizobium baktériumok, azon túl, hogy a szója nitrogénszükségletét részben vagy egészben fedezik, a talaj nitrogéntartalmát is növelik.

GeoSzója

Felhasználása:

Szója termesztésében  talajoltásra önállóan 1-2 l/ha dózisban, vagy kombinációban GeoAgit CNPK-1 készítmény 1-2 l/ha dózisával együtt kijuttatva, minimum 20-szoros vízmennyiséggel a vetés előkészítésekor a talajra permetezve, majd közvetlenül kijuttatás után bedolgozva, avagy vetéssel egymenetben a vetőbarázdába juttatva.

Tapasztalataink szerint jobb eredmény érhető el általános termésnövelő mikrobiológiai oltóanyaggal történő kombinációban. Az együttes alkalmazás általában kedvező szinergizmust eredményez. A gümők kialakulása és a nitrogénkötési hatékonysága szempontjából ugyanis kiemelt jelentősége van a talaj makro- és mikroelem ellátottságának. A gümőképződéshez megfelelően magas foszforellátottság szükséges. Ebben nyújt segítséget a P-mobilizáló törzseket is tartalmazó GeoAgit CNPK-1.

Termék-jellemzők:

Szimbionta N-kötők száma (CFU/cm³): min.1,0 x 10
pH: 6,28±0,5
Forma: folyékony, halványsárga színű, híg szuszpenzió
Eltarthatóság: fedett helyen, eredeti csomagolásban 5°C–on: max.8 hét

A megvásárolt termékek göngyölegeit előzetes egyeztetés után visszaszállítjuk!

A termék kijuttatáshoz szükséges gépeket, berendezéseket, alkatrészeket, szűrőket, szivattyúkat partnereink részére finanszírozzuk.