FAECET

WOOD VINEGAR – Faecet

ÖSSZETÉTELE ÉS HATÁSMECHANIZMUSA:

Wood Vinegar, másképpen Faecet egy pirogénsav, ami egy sötét, füst szagú folyadék, amelyet fa és más növényi anyagok destruktív desztillációjával állítanak elő.

A nyers Faecet több mint 200 szerves vegyületet tartalmaz, mint például ecetsavat, etil- valerátot, metanolt, fenolt és észtereket és még sok mást.

A Faecet specifikus hatékonysága abban rejlik, hogy a benne lévő különböző elemek szinergikusan működnek együtt a jobb eredmény érdekében.

A Faecet minden komponense a hormonokhoz hasonlóan szívódik fel a gallyakba, törzsekbe, szárba és a levelekbe.

A Faecet különböző elemei koenzimként vagy katalizátorként működnek, ezáltál koordinálni tudják a különböző reakciókat és a sejtszaporodást.

 

IMMUNRENDSZER ERŐSÍTŐ HATÁSMECHANIZMUSA:

 • A lombozaton történő alkalmazás során a levelek felületét enyhén savassá teszi, ami gátolja a kórokozók szaporodást és közvetlen érintkezés során egy részük elpusztulhat. A fennmaradó kórokozók terjedését a Faecettel való táplálástól megnövekedett növényi mikroflóra fogja visszatartani.
 • A Faecet egyes hatóanyagai, mint a magas koncentrációban lévő metanol- és fenoltartalom, erős baktérium- és gombaölő hatással bír.
 • A Faecetben lévő észter hatására megnövekszik klorofill tartalom, amely elősegíti a fotoszintézist. Az észter a cukor és az aminosavak képződésében is segít. Az egészségesebb levelek természetesen erősebben ellenállnak a kártevőknek és a betegségeknek.
 • A Faecet erőteljesen támogatja a nitrogén-aminosavvá történő átalakulást, ezáltal stabilizálja a metionin képződést. Ennek eredményeként oxidált etilén is Ezek a folyamatok hozzájárulnak a növények különböző betegségekkel szembeni ellenálló képességéhez.
 • A Faecet elősegíti a gyökeresedést, segíti a talaj tápanyagállapotának szabályozását és a mikrobiológiai populáció egyensúlyát. A mikrobiológiai populáció változása a talajhoz kötött betegségek hajlamát csökkenti nagymértékben.
 • A növények egészségének és ellenálló képességének növekedése hozzájárulhat a rovarokkal szembeni rezisztenciához.
 • A Faecet hatékony szer a fonálférgek ellen úgy, hogy roppant kellemetlen életteret okoz nekik és felszaporítja a velük táplálkozó mikrobákat is.

 

HASZNÁLATÁNAK ELŐNYEI:

 • Elősegíti a növény fejlődését és nagyobb zöldtömeget eredményez.
 • Javítja a termések beltartalmi értékeit (cukor-; olaj-; sikértartalom).
 • A Faecet lombozatra történő felhordásával a levelek fényessé és sötétebb színűvé válnak. Vastagabb epidermiszt, szilárdabb szöveti szerkezetű növényt eredményez.
 • A Faecet biztonságos a tápláléklánc élő anyagaira, különösen a növények beporzását segítő rovarokra.
 • A Faecet elősegíti a gyökeresedést, segíti a talaj tápanyagállapotának szabályozását, a mikrobiológiai populáció egyensúlyát.
 • Növeli a gyökerek vitalitását, ezáltal jobb tápanyagfelvételt tesz lehetővé.
 • Felgyorsítja a gyökerek, szárak, gumók, levelek, virágok és gyümölcsök növekedését.
 • Nemcsak a növényt kondicionáljuk a termékkel, de kármegelőző technológiát folytathatunk a patogén szervezetek és a szívó kártevők ellen is.
 • Nem fajtaspecifikus, ezáltal a legkülönbözőbb növényfajokban tudjuk hatékonyan alkalmazni a rezisztencia kialakulásának veszélye nélkül.
 • Alkalmazásával csökkenthetők a növényvédelmi költségek.
 • Csökkenthetők a tárolási és betakarítási veszteségek.

 

TECHNOLÓGIAI ALKALMAZÁSA:

Szántóföldi és zöldség kultúrákban a következő képpen kell alkalmazni:

Dózisa: 3 – 5 l/ha 300 liter vízzel kijuttatva

Kezelések száma: heti rendszerességgel is felhasználható

A gyümölcs ültetvényekben a következőképpen kell alkalmazni:

Dózisa: 0,7 – 1%-os koncentrációban

Lemosópermetezéssel egymenetben – 1000 l vízmennyiséghez igazítva a dózist.

Terméskötődés után, gyümölcsnövekedéskor 10 – 14 naponta – 500 – 1000 l vízmennyiséghez igazítva a dózist.

Gyakoribb felhasználás esetén: A Szaktanácsadója által meghatározott csökkentett dózissal kell permetezni.

A fonálférgek károsítása ellen:

Dózisa: 1 – 2 liter 500 liter vízzel a növény tövére kell kijuttatni.

Virágzásban nem alkalmazható!!!

A dózisok, a kezelések számának és időzítésének pontosabb meghatározásához kérje ki Szaktanácsadója véleményét, mert eltérhet kultúrnövényenként, fajtánként is.

A WOOD VINEGAR, akkor működik hatékonyan, ha a technológiai szinten alkalmazzuk az időjárási és a környezeti stressz faktorok figyelembevételével. Átgondolt használatával kiváló ellenállóképességű kultúrát tudunk elérni.

A felhasznált vízmennyiséget mindenekelőtt a lombozat méretéhez kell igazítani és az adagolást is ez alapján beállítani.

 

TERMELŐI TAPASZTALATOK A FAECET HATÉKONYSÁGÁRÓL:

Száraz időjárás esetén 10–14 nap, esős időszakban körülbelül 7 napig járul hozzá a növényi ellenállóképesség fokozásához technológiai szintű felhasználás mellett.

Következő   körokozók   ellen    lehet    preventíven    védekezni    vele:   Gyökérrothadás, Antraknózis, Alternaria, a Rhizoctonia, a Sclerotinia, a Pythium és a Phytophthora.

A kártevők erős inváziója esetén 8–12 napig tudtuk erősen tartani a növényt.

A következő kártevők ellen tapasztaltak riasztó hatást: Kukoricamoly, Amerikai kukoricabogár, Poloska félék, Levéltetvek, Üvegházi molytetű, Káposztalepke

Száraz, meleg időszakban alacsony dózisú kontakt rézzel és kénnel történő keverése fokozza a kezelés hatékonyságát.

Csapadékos időjárás és erős fertőzésveszély esetén a Rézvitéz termékkel történő együttes alkalmazása ajánlatos.

 

FELHASZNÁLÁSI JAVASLATOK:

 • Alkalmazásánál az általános permetezési szabályok érvényesülnek.
 • 25 °C felett, magas hőmérsékleten, tűző napon perzselhet, ezért ebben az időszakban napnyugta után érdemes kijuttatni, amikor a növény hőmérséklete is lehült.
 • Felhasználás előtt és huzamosabb tárolás esetén felrázandó.
 • Virágzásban TILOS Virágzás idején elvégzett kezelés nehezen megjósolható mértékű virágritkulást és károsodást okozhat.
 • Élelmezésügyi várakozási ideje: 0
 • Eltarthatóság ideje: eredeti, zárt csomagolásban – száraz, hűvös helyen: minőségét korlátlan ideig megőrzi.
  Túladagolása előre nem látható problémákat Tömény, kevésbé higított oldata perzselhet, akár a növény pusztulást is okozhatja!