GEOLOMB NAPRAFORGÓ N18+Mg,S+B,Mo

Felhasználható napraforgó fej- és lombtrágyázására.

A napraforgó kifejezetten igényli a harmonikus makroelem-visszapótlás mellett a mezo- és mikroelem-kiegészítést. Ezért készítményünk hatását fokozzuk a magnézium és kén kiegészítéssel, valamint a megtermékenyülést és a szemképződést segítő bór és molibdén mikroelemekkel. A napraforgó kezdeti tápanyagellátásának nagy szerepe van a későbbi termésmennyiség alakulásában. Abban az esetben, ha a talajon keresztül a korai tápanyagfelvétel gátolt, feltétlen szükséges a lombtrágyával történő beavatkozás.

Tápanyag összetétel m /m % g/liter
Összes Nitrogén (N) 18 223
Karbamid Nitrogén (N-NH2) 9 111,5
Lassú hatású Nitrogén (UF) 9 111,5
Magnézium (MgO) 2,5 31
(Mg) 1,5 18,6
Kén (S) 2 24,8
(So3) 5 62
Bór (B) 0,5 6,2
Molibdén (Mo) 0,02 0,25
 • A magnézium a fotoszintézis folyamatában szerepet játszó klorofill központi atomja, amely főként az energiaátvivő és energiát átalakító reakciókban működik közre. Döntően kihat a növény anyagcseréjére, áttételesen befolyásolja az aktív tápanyagfelvételt. A magnéziumhiány különösen, ha kalciumhiánnyal párosul, a napraforgó termését és olajtartalmát csökkenti.
 • A kén legismertebb szerepe a zsírsavak szintézisében van, így a napraforgó, mint olajos növény termesztése esetén feltétlen oda kell figyelni az elégséges mennyiségére. A kéntartalmú aminosavak építőeleme, a peptidek, fehérjék és lipidek alkotórésze. A megfelelő kénellátás növeli a zöldtömeget, serkenti a növények vegetatív növekedését, növeli a klorofill tartalmat. A kén fokozza az egyes tápelemek, kiemelten a nitrogén felvétel hatékonyságát.
 • A napraforgó esetében kiemelten fontos a kielégítő bórellátás. Hiányában levél- és tányérdeformációk egyaránt bekövetkeznek. A bórnak kitüntetett szerepe van a virágzási és termékenyülési folyamatok alakulásában is.
 • A Bór és Molibdén tartalom szerepére vonatkozó informácót l. a GeoLomb Repce termékünknél.

FELHASZNÁLÁS

 • Fejtrágyaként, önmagában 15 – 20 liter/ha dózisban, míg szilárd fejtrágya vagy UAN oldat kiegészítéseként 10 liter/ha dózisban javasolt az alkalmazása.
 • Lombtrágyaként alkalmazva dózisa 4-8 liter/ha, hajtásképződéstől csillagbimbós állapotig
 • Permetlé mennyiség: mindkét esetben 200 – 400 liter/ha.

KEZELÉS IDŐPONTJA

 • 4-6 leveles fejlettségi fázistban – Fejtrágyázás
 • 10-12 leveles állapotban növényvédelmi kezeléssel vagy algás lombtrágyával (AlgaSanBa) egy menetben – lombtrágyázás 1
 • intenzív növekedés, csillagbimbós szakaszban növényvédelmi kezeléssel vagy algás lombtrágyával (AlgaSan-
  Ba) egy menetben – lombtrágyázás 2