VízŐr talajkondícionáló

A VízŐr egy organikus alapokon nyugvó vízben oldható termék.

A talaj felszínére kell kijuttatni permetezéssel vagy az öntözővízben feloldva. A készítmény higroszkopikus, tehát vonzza a vizet. A VízŐr a talajban elhelyezkedve kötődik mind a talaj szemcséihez mind a növény gyökeréhez. Amennyiben eső vagy öntözés következtében víz jut a talajba, azt engedi a mélybe szivárogni növelve a víz tartalékokat. Amikor a talajpára felfelé áramlik a kapillárisokon, akkor lép működésbe a VízŐr . Megköti ezt a párát és vízcseppekké alakítja. Ezek a vízcseppek már felvehetők a növények gyökérzete számára.

  • csökkenti a talaj kipárolgását,

  • segíti a gyökérzet minél jobb vízellátását,

  • elősegíti az egészséges talajélet kialakulását és fennmaradását azáltal, hogy biztosítja, hogy a talaj nedvességtartalma folyamatosan vagy hosszabb ideig kedvező legyen,

A VízŐr szokásos kijuttatási dózisa 10 liter/ha.

 

HA LEVÉLRE KERÜLNE, AKKOR MOSSUK LE BŐ VÍZZEL.

Szántóföldi kultúrákban a legjobb a vetés utáni gyomirtással egy időben történő kezelés. Zöldségtermesztésben palántázás előtt vagy palántázás után is el lehet végezni a kezelést. Amennyiben palántázás után történik a kipermetezés, akkor kb. 2,5 mm esőztető öntözéssel le kell mosni a levélfelületről. Gyep esetén a kezelés dupla adaggal is elvégezhető. 2,5 mm esőztető öntözés vagy csapadék lemossa a levél felszínéről. A termék 3 hónap alatt lebomlik. Időarányosan adagolt fenntartó kezeléssel a hatás ideje megnövelhető. Rovar- és gombaölő szerekkel egymenetben kijuttatható. Előtte keverési próbát célszerű végezni!

A VízŐr keverhető baktériumtartalmú és biológiai készítményekkel. Az összekeverés után azonnal ki kell juttatni. Az összekevert anyagot nem szabad tárolni.

 

Miért használjuk a VízŐrt?

  • a nedvesség jobban megőrződik a talajban,

  • akár 50 %-al kevesebb vizet kell használni az öntözéshez,

  • a növények sokkal tovább bírják eső nélkül > növekszik az aszálytűrő képességük,

  • a megfelelő talajnedvesség miatt a tápanyagok jobban hasznosulnak, így a foszfor jobb feltáródását eredményezi a talajból, mivel a mikrobiológiai talajélet aktívabb lesz.

VízŐr® Water Retainer® készítmény gyakorlati alkalmazása

 

A  VízŐr® Water Retainer®  egy magas fokú higroszkópos tulajdonsággal rendelkező termék, ami a környezete pára tartalmát cseppfolyós  állapotban megköti. A megkötött víztartalom a növényzet számára felvehetővé válik. A  VízŐr® Water Retainer®  tökéletesen tapad a talajmorzsákhoz és a növényzet gyökeréhez is.

 

A most jellemző éghajlati változások megnehezítik a gazdálkodást az egyre hektikusabbá váló csapadékeloszlás végett. A termesztett kultúra, a VízŐr® Water Retainer®   alkalmazásával, az aszályos periódusokat sokkal könnyebben átvészeli, illetve a folyamatosan jelenlévő nedvesség miatt a tápanyag felvétel is folyamatossá válik a növények részére.

 

A mindig nedves talaj a mikrobiológiai életre is serkentőleg hat, ami a tápanyag felvételt folyamatosan lehetővé teszi. A VízŐr® Water Retainer®  olyannyira hatékonyan működik, hogy alkalmazásával a marokkói fél-sivatagban bab, olajfa, mandarin, silókukorica esetében is sikerrel alkalmazzák!

 

Gyakorlatban a VízŐr® Water Retainer®   következőképpen működik. A talajfelszínre preemergens módon kijuttatott anyag a kapillárisokon távozó párát megköti és a levegő páratartalmát is hasznosítani tudja. Láthatóan kisebbek lesznek a talajon a repedések szárazság idején.

 

Az öntözött kultúrákban akár 50% öntözővíz megtakarítás is elérhető, ami anyagi szempontból igen jelentős. A hobby felhasználok számára is előnyös, mert sokkal biztonságosabban termelhetnek. Termesztő berendezésekben is hasznos, mert a csökkentett öntöző víz a kórokozók terjedésére is pozitív hatással van. A termék 3-4 hónapig fejti ki a vízmegkötő képességét.

 

Szántóföldi növénytermesztésben az alkalmazandó dózis hektáronként 10 liter, amit 200-300 liter vízzel permetezünk ki a talajfelszínre vetés után, kelés előtt. Vigyázni kell, hogy a kultúrnövény levelére ne jusson, különben 2-3 mm öntözővízzel le kell mosni, mert a nedvességet elvonja a levélből. A termék a talaj 20-30 cm mélységéig érvényesül, de voltak mérések ahol 1 méteres mélységben is a víztartalom növekedését mutatták ki a talajban, ezért a felhasználás után a forgatás kivételével minden talajmunkát elvégezhetünk.

 

Kevésbé kötött talajoknál repcetermesztésnél már a magágy előkészítése előtt kijuttatják a VízŐr® Water Retainer® -t, hogy a szárbontás és a beművelés megfelelő minőségben megtörténhessen.

 

Azokban a gyümölcsösökben, ahol van öntözés kiépítve, ott 10-20 literes hektáronkénti mennyiségben kijuttatva, jelentősen lecsökkenti a víznormákat. Gyümölcsösökben jellemzően elég a lombkorona alatti terület és a csurgó öntözése (korona alatti terület + 40 cm.)

 

A gyökérképződésre is pozitív hatással van. Kiskerti felhasználók a gyökérzóna beöntözésével jelentősen csökkenthetik az aszálykárokat.

 

Kiskerti, és termesztő közeges felhasználók 1 liter anyagot 20 liter vízben oldjanak fel és kb 1000 m2 területre permetezzék ki. Már meglévő kultúrákat, pl. gyepeket is be lehet permetezni, ilyenkor nagyon fontos a lemosó öntözés. Néhány milliméter öntözés elegendő.

 

VízŐr® Water Retainer®   teljesen organikus anyag, természetben lebomlik.

Magyar fejlesztés, Magyar találmány, Magyar szabadalom!

A termék ökológiai gazdálkodásban alkalmazható, BIO minősítéssel rendelkezik!

vizor
izso