MicroBion (1)

Mikrobiológiai talajjavító és hozamfokozó oltóanyag

Az ’EM’ (Effektív Mikroorganizmusok) útja Japánból indult el kb. 30 évvel ezelőtt. A fotoszintetizáló és tejsavbaktériumok, az élesztők, a sugár- és moszatgombák közösségét úgy válogatták össze, hogy azok egymás anyagcseréjét segítve, a természetben velük együtt élő lények (növények, állatok és az ember) létezését segítsék és kiegészítsék. A Microbion ezen az elven alapuló tisztán biológiai készítmény, amely olyan környezetet alakít ki, melyben a mikroorganizmusok által az erjedéssel történő lebontás kerül előtérbe és egyben a rothadás megszűnik.

 

Ezen képessége aerob és anaerob körülmények között is érvényesül. Használatával a betegségek és kártevők betelepedése is jobban visszaszorítható és jobb minőségű termények hozhatók létre.

 

A Microbion jótékony hatása már az első évben észlelhető és ez a hatás a rendszeres használattal évről évre fokozódik, így a kívánt eredmény elérése mellet is a felhasznált Microbion mennyiség fokozatosan csökkenthető. Microbion egyaránt használható a hagyományos illetve az ökológiai (bio) gazdálkodásban, állományba való kijuttatással is. Segítik a szerves anyagok átalakítását a növények számára szükséges tápanyagokká, és olyan élőhelyet, közösséget teremtenek, amely elvonja a patogének, kártevők életterét. A hatékony mikroorganizmusok segítségével a talaj termelékenysége jelentősen növekszik, és a növények ellenálló képessége fokozódik. A microbionban található baktériumállomány kiszorítja a gyökér felületéről a kórokozó elemeket, mellette fitostimuláns hatást gyakorolva erősen növeli a felszívás intenzitását és a stressztűrést, így kisebb költségekkel biztosabb terméshozam érhető el.

 

A Microbion felhasználási területei és hatásai:

Az egyik legköltséghatékonyabb felhasználási mód az, ha vetéskor közvetlenül a vetőmag/vetőanyag (vetőmag, gumó, vagy palánta, stb.) oltásával a rhizoszféra (vagyis a gyökér mikrobaközössége) minőségét tudjuk előnyösen megváltoztatni a gyökérzet közelében lévő mikroorganizmusok minőségnek és mennyiségének javításával (fitostimuláció). Így jóval kiterjedtebb lesz a hajszálgyökér rendszer, ezzel aktívabb a felszívó kapacitás, következésképp nagyobb lesz a stressz és az aszálytűrés valamint a betegségekkel szembeni ellenálló képesség a kompetitív kizárásnak (a kórokozók számának csökkenése) részben az elicitor hatásnak (a növény védekező rendszerének aktiválása a mikroorganizmusok bioaktív anyagcseretermékeivel) köszönhetően.

 

A fentieken túl a Microbion tarlómaradványok, talajjavító zöldtrágyák (pl. csillagfürt), szerves trágyák és komposztok oltására is kiválóan alkalmas, sőt pl. kénbaktériumok által bűzös szennyvizek szagcsökkentésére is kiváló!

 

Fontos: a talajon lévő elhalt és élő növényi részekre permetezzük ki és ezekkel együtt forgassuk be a talajba! Az így bedolgozott növényi maradványokat a Microbion kitűnő komposzttá változtatja, amely az elvetett (elültetett) haszonnövények számára elsőrangú tápanyagként szolgál.

VÁRHATÓ HATÁSOK:

 • Javuló talajminőség
 • Talajban felhalmozódott szervesanyag lebontása
 • Javul a talaj vízháztartása és tápanyag-szolgáltató képessége
 • Aktívabb talajéletet eredményez
 • Lazább szerkezetű, morzsalékos talaj
 • Fokozódik a humuszképződés
 • Csökken az ammóniaképződés, a légköri nitrogénmegkötés nő
 • Intenzívebb gyökeresedés, magasabb szárazságtűrő képesség
 • A növény fokozódó tápanyagfelvevő képesség

FELHASZNÁLÁSA:

 • Magágy és talajkezelésre 10l/ha
 • szilárd formában 1kg/ha
bio-zöld (1)

A megvásárolt termékek göngyölegeit előzetes egyeztetés után visszaszállítjuk!